• *ISO 9001, ISO 17100 en ISO 27001 gecertificeerd

 • Het succes van tweetalig opvoeden

  “Tweetalig opgevoede kinderen hebben vaak een taalachterstand”

  “Tweetalig opgevoede kinderen hebben over het algemeen meer moeite met integreren in de maatschappij”

  Dit zijn uitspraken die regelmatig gedaan worden, maar klopt dit wel? Er bestaan vele misverstanden rondom een tweetalige opvoeding, waarvan de hier bovenstaande beweringen voorbeelden zijn.

  Het is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat een tweetalige opvoeding juist diverse voordelen met zich mee brengt.

  Lees verder

  Onderzoek naar het tweetalig opvoeden van kinderen

  Meerdere studies laten zien dat tweetaligheid effect heeft op bepaalde aspecten van de cognitieve ontwikkeling van een kind. Zo zou, in tegenstelling tot een ééntalig kind, een tweetalig opgevoed kind veel beter zijn in het negeren van informatie die er niet toe doet, aangezien zij vaak al bezig zijn met het dempen van de ene geleerde taal, als de andere taal gesproken wordt.

  De Canadese lerares en onderzoekster, Ellen Bialystok, besloot zich hierin te verdiepen, zij onderzocht dit door middel van diverse testen. Zo kregen een aantal één- en tweetalige kinderen een scherm voor zich en moesten zij zo snel mogelijk vaststellen wat ze te zien kregen. Terwijl dit gebeurde, zorgden de onderzoekers ervoor dat er tegelijkertijd een stoorzender in de kamer plaatsvond. Het resultaat van dit onderzoek laat zien dat tweetalige kinderen zich beter kunnen concentreren op relevante informatie en storende factoren makkelijker uit kunnen zetten.

  Een opvallende ontdekking vanuit een onderzoek in 2013 is dat tweetaligen gemiddeld later dementie krijgen dan ééntaligen. Dit onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de University of Edinburgh. De wetenschappers volgden decennialang honderden mensen voor het verkrijgen van informatie.

  Voordelen tweetaligheid binnen de opvoeding

  Het emotionele voordeel

  Ouders die hun kinderen tweetalig opvoeden, werken vaak met het OPOL-systeem, deze afkorting staat voor ‘one parent one language’. Als dit het geval is, kan een tweetalig kind als vertaler de familie helpen, hierdoor kunnen twee families met verschillende afkomst toch goed met elkaar communiceren. Van een taalbarrière tussen beide families is dan geen sprake meer.

  Het educatieve voordeel

  Gemiddeld scoren tweetalige kinderen hoger op toetsen die te maken hebben met het creatief denken en het oplossen van problemen. De mogelijkheid om concepten te vertalen van de één naar de andere taal ontwikkelt de vaardigheid om problemen vanuit verschillende standpunten te bekijken.

  Het culturele voordeel

  Kinderen die tweetalig opgevoed zijn, hebben over het algemeen vaak meer interesse in andere culturen. Dit kan een wereld van educatieve mogelijkheden openen. Deze kinderen kunnen bijvoorbeeld musea bezoeken zonder vertaler en kunnen boeken in de originele taal lezen, wat er weer voor zorgt dat de culturele kennis groeit.

  Nadelen tweetalig opvoeden

  Toch kan een tweetalige opvoeding ook nadelen met zich meebrengen, dit vooral voor kinderen met een taalstoornis. Dit kind zal het leren van een taal zien als een obstakel, waardoor het in dit geval praktischer is om voor een ééntalige opvoeding te kiezen. Het kind kan zich richten op het aanleren van één taal.

  Een ouder die de taal niet compleet beheerst en dit foutief aanleert aan het kind is een ander nadeel van twee- of meertalige opvoeding. Het is uiteraard van belang dat het kind de juiste informatie krijgt over de talen.

  Feiten over tweetalige opvoeding

  • In Nederland wordt ongeveer 20% van de kinderen tweetalig opgevoed.

  • Kinderen pakken een extra taal sneller op dan volwassenen.

  • Twee- of meertalige opgevoede kinderen eindigen universeel vaak met een hoger niveau in hun dominante taal dan hun ééntalige leeftijdsgenoten.

  • Het lijkt alsof het brein van tweetaligen ‘slimmer’ is. Janet van Hell, hoogleraar taalontwikkeling aan de RU Nijmegen, heeft echter ontdekt dat tweetalige kinderen beter presteren in enkele specifieke taken, maar in IQ-testen scoren ze hetzelfde als ééntalige kinderen.

  info

  1850 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.5/10

  Meer info

  Professionele vertaling nodig?

  Heeft u een officiële vertaling nodig en wilt u de garantie dat het goed gebeurt? Als beëdigd vertaalbureau vertalen wij uw document snel en goed. U profiteert altijd van onze niet goed, geld terug garantie, onze snelheid en het feit dat wij gemiddeld 36,8% goedkoper zijn in vergelijking met andere vertaalbureaus.

  Direct aanvragen

  Volg ons

  Heb je een vraag?

  Verstuur je bericht

  Bedankt voor je bericht! We nemen spoedig contact met je op.

  Plaats een reactie