• *ISO 9001, ISO 17100 en ISO 27001 gecertificeerd

 • Een huis kopen, wonen, werken of emigreren naar Frankrijk?

  Vive la France! Heeft u altijd al gedroomd van een leven in Frankrijk? Bent u van plan een huis te kopen of gaat u werken in Frankrijk? Dan is het verstandig om een aantal zaken op een rijtje te zetten. Ontdek alles wat u moet weten voor u vertrekt naar Frankrijk.

  Lees verder

  Emigreren naar Frankrijk, geen belangrijke zaken over het hoofd zien

  Het emigreren naar Frankrijk is niet zo ingewikkeld als het emigreren naar landen buiten de Europese Unie. Zo heeft u geen visum nodig als u naar Frankrijk vertrekt en vanwege de afstand is het makkelijker om uw spullen op locatie te krijgen.

  Het is wel aan te raden om een verblijfsvergunning aan te vragen als u definitief naar Frankrijk emigreert. Dit kunt u doen bij de vreemdelingenpolitie, het stadhuis of bij de préfecture waar uw woonplaats onder valt. Het maakt het leven in Frankrijk net iets makkelijker. Wanneer u bijvoorbeeld een huis of auto wilt kopen, kan het wel eens voorkomen dat er om een verblijfsvergunning gevraagd wordt.

  Wat u echt niet mag vergeten voor vertrek naar Frankrijk

  • Zorg ervoor dat uw paspoort en/of rijbewijs verlengd is voor vertrek;
  • Zorg voor een internationaal uittreksel van het geboorteregister van alle gezinsleden. Dit uittreksel vraagt u aan bij uw gemeente;
  • Indien u getrouwd bent, zorgt u voor een internationaal uittreksel van uw huwelijksakte;
  • Laat belangrijke documenten, zoals uw diploma en bovenstaande uittreksels, vertalen;
  • U kunt bij uw zorgverzekeraar een European Health insurance Card aanvragen;
  • Ga na of u uw medische dossiers mee kunt nemen naar het buitenland;
  • Controleer welke verzekeringen wel of niet gelden in Frankrijk, zodat u op tijd bent met het vervangen van een verzekering die niet geldt in Frankrijk;
  • U dient bij de Belastingdienst aan te geven dat u vertrekt uit Nederland. U ontvangt na ongeveer 2 tot 5 weken een invulformulier van de Belastingdienst. Na het invullen van dit formulier wordt bekeken of u een speciaal aangiftebiljet nodig heeft;
  • Zorg ervoor dat al uw documenten op orde zijn en dat de documenten in Frankrijk gebruikt kunnen worden. Soms is het namelijk nodig om uw documenten te legaliseren.

  Waar u op moet letten als u een huis in Frankrijk gaat kopen

  Het kopen van een huis in Frankrijk is over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Zoals bijna overal liggen de prijzen in een stad hoger dan op het platteland of in een dorpje. In Frankrijk zitten de makelaarskosten bij de vraagprijs in, maar komen er nog wel kosten van de notaris bij.

  Huiseigenaren hebben in Frankrijk veel invloed op de prijs van het huis, waardoor het soms voorkomt dat de vraagprijs veel hoger ligt dan de waarde van het huis. Hierdoor heeft u wel meer mogelijkheden om te onderhandelen over de prijs.

  Zoals gezegd zijn de huizen op het platteland over het algemeen goedkoper dan in de stad. Hierdoor kiezen veel mensen ervoor om een vakantiehuis aan te schaffen op het platteland. Een huis op het platteland is niet altijd handig als u ook gaat werken in Frankrijk.

  Wanneer u ervoor kiest in de stad te wonen, kunt u het beste een huis of appartement huren. Huren is in verhouding goedkoper dan kopen. Als u van te voren al weet dat u niet de rest van uw leven in Frankrijk wilt blijven, is huren een betere optie.

  Kiest u er toch voor een huis te kopen in Frankrijk, houd dan rekening met de volgende punten

  Een geschikte woning zoeken

  Voor u naar Frankrijk gaat, zult u een woonruimte moeten hebben. U wilt natuurlijk het perfecte huis om uw tijd door te brengen. Meestal starten de zoektochten naar een huis via internet, huis aan huis bladen of lokale kranten uit de door u gewenste regio.

  Ook kunt u eens rondvragen als u in Frankrijk bent. Vraag eens aan de bewoners, de eigenaar van het lokale restaurant of een hotel, wat het aanbod in de buurt is.

  Let op de locatie van de woning

  Mensen verkijken zich vaak op de locatie van een huis. Door alle invloeden weten sommigen niet meer zo goed waar te op moeten letten.

  Zo is het belangrijk om te kijken naar de ligging van het huis. Wat is er allemaal in de buurt en wat is er juist niet in de buurt. Het komt in Frankrijk vaak voor dat mensen een prachtige woning kopen, terwijl de dichtstbijzijnde supermarkt een half uur tot driekwartier rijden is. Heeft u kinderen? Let er dan op dat er een goede school in de buurt is.

  Een makelaar inschakelen

  In Frankrijk komt het vaak voor dat de onderhandelingen rechtstreeks via de huiseigenaar of een particulier verlopen. Als dit het geval is, dan heeft u alleen een notaris nodig. Als de huiseigenaar een makelaar heeft ingeschakeld, dient u te onderhandelen met de makelaar.

  In Frankrijk behartigen makelaars de belangen van de verkopende partij. Het kan zelfs voorkomen dat er meerdere makelaars zijn met hetzelfde huis in hun portefeuille. Zorg er dan voor dat u zo veel mogelijk makelaars heeft gesproken en tot de beste prijs bent gekomen.

  De hypotheek

  Als u een tweede huis wilt kopen, kunt u het beste een lening afsluiten in Nederland. U sluit dan een lening af voor een tweede huis en gebruikt de hypotheek voor het aanschaffen van het huis in Frankrijk.

  Als u gaat emigreren en er geen sprake is van een tweede huis, kunt u beter zaken doen bij een lokale bank.

  Volg ons

  Wanneer u voor Urgent Vertalen kiest, dan bent u ervan verzekerd dat;

  Bekijk onze diensten

  Hoe is het om in Frankrijk te wonen?

  Het verhuizen of emigreren naar Frankrijk is een ding. Het daadwerkelijk wonen in Frankrijk is een tweede. U zult zich moeten inburgeren, verdiepen in de cultuur en de mensen die er wonen. Gelukkig vindt u een aantal tips die u hierbij gaan helpen.

  De Franse cultuur

  Zoals velen wel zullen weten, praten Fransen over het algemeen geen of gebrekkig Engels. Fransen zijn trots op hun taal dus het helpt u enorm als u laat zien dat u uw best doet om te Franse taal te leren.
  Nederlanders zijn vrij direct, terwijl Fransen dit een stuk minder zijn. Mensen vinden het heel belangrijk om beleefd te blijven.

  Het leven draait voor een groot deel uit eten. De lunch vindt plaats tussen 12 en 2 uur, en wordt ook wel entre midi et deux genoemd. Ook de schoollunch verschilt nogal in Frankrijk. Kinderen krijgen een warme maaltijd in de schoolkantine.

  In Frankrijk is men erg gesteld op privacy. Fransen hechten veel waarde aan beleefdheidsvormen en zullen niet snel privé zaken bespreken met collega’s of kennissen. Correct gedrag zal ervoor zorgen dat u vertrouwen wint bij de Fransen. Dat Fransen gesloten zijn, betekent niet dat u ze nooit zult leren kennen. Het duurt over het algemeen wel even voordat u als goede vriend gezien wordt.

  Als u uitgenodigd wordt voor een diner, zorg er dan altijd voor dat u op tijd bent. Mocht u later zijn, dan niet later dan 10 minuten en u zult uit moeten leggen waarom u later bent.

  Met name in Parijs is het gebruikelijk om bloemen te sturen in de ochtend, zodat deze verwerkt kunnen worden op tafel. Dit gebeurd meestal wel alleen bij grote diners. Zorg er ook voor dat u er netjes uitziet tijdens het diner. Casual mag wel, maar in Frankrijk is casual een stuk chiquer dan in de meeste landen.

  Bent u van plan in Frankrijk te gaan werken?

  U heeft al kunnen lezen waar u op moet letten als u gaat emigreren naar Frankrijk. Ook weet u beter hoe de Franse cultuur eruit ziet. Maar als u naar Frankrijk verhuist, zult u hoogstwaarschijnlijk ook een baan moeten vinden. Dankzij de volgende tips en informatie weet u waar u rekening mee kunt houden.

  Om in Frankrijk te mogen/kunnen werken, heeft u geen werkvergunning nodig. Door de Europese Unie valt u als werknemer onder de regeling vrij verkeer werknemers binnen de EU.

  Het vinden van een baan kan soms lastig zijn. Toch zijn er vele manieren om een baan te vinden in Frankrijk. Er zijn altijd vacatures te vinden in de nationale en lokale kranten, maar er zijn ook veel uitzendbureaus. Net zoals in Nederland, zijn er in Frankrijk ook genoeg websites waar vacatures worden aangeboden.

  U heeft al kunnen lezen dat Fransen trots zijn op hun taal en dat het zeer gewaardeerd wordt als u laat zien dat u de taal probeert te leren. Het beheersen van de Franse taal is een groot pluspunt in uw zoektocht naar een passende baan. U zult over het algemeen sneller aangenomen worden als u Frans spreekt, dan wanneer u dit niet doet.

  Net zoals in Nederland dient u te solliciteren met een sollicitatiebrief en CV.
  De bedrijfscultuur in Frankrijk is wel wat anders dan in Nederland. De hiërarchische afstand tussen werkgever en werknemer is duidelijk zichtbaar. Doordat Fransen over het algemeen een stuk minder direct zijn dan Nederlanders, wordt er vaak eerst over onbelangrijke zaken gepraat, voordat men to the point komt.

  Uw documenten wel of niet vertalen naar het Frans?

  Eerder kon u kort al wat lezen over het vertalen van uw diploma’s. U vraagt zich misschien af of het noodzakelijk is om uw documenten naar het Frans te laten vertalen. Het antwoord op deze vraag is simpel, ja!

  Zoals gezegd, vinden Fransen hun taal heel belangrijk. Het komt dus veel beter over als u uw documenten in het Frans kunt aanleveren. En voor sommige documenten is het zelfs noodzakelijk deze in het Frans (of Engels) aan te leveren.

  U kunt ervoor kiezen uw documenten zelf te vertalen, maar beter is om dit te laten doen. Op deze manier weet u zeker dat de vertalingen kloppen. Officiële documenten die nodig zijn voor instanties, moeten door een beëdigd vertaler worden vertaald.

   

  Bent u al klaar voor vertrek?

  U weet inmiddels op welke belangrijke zaken u moet letten voor vertrek naar Frankrijk. Maar ook als u een huis wilt kopen of in Frankrijk wilt gaan werken. Zorg er altijd voor dat u goed voorbereid bent, zodat u niet meer voor vervelende verrassingen komt te staan.

   

  Laat uw documenten professioneel vertalen door vertaalbureau Urgent Vertalen.

  Plaats een reactie