• *ISO 9001, ISO 17100 en ISO 27001 gecertificeerd

 • Een huis kopen in Italië?
  Alles waar u rekening mee moet houden voor vertrek

  Bent u gehecht aan de Italiaanse cultuur, de heerlijke zomers of de lekkere pasta’s, en bent u van plan om in Italië te gaan wonen? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden voor u vertrekt. Wilt u alleen een huis kopen en hier tijdens vakanties wonen, of bent u ook van plan naar Italië te emigreren?

  Ontdek alles wat u moet weten voor vertrek in dit artikel

  Lees verder

  Wat is het verschil tussen het kopen van een huis in Italië en Nederland?

  Een huis kopen gaat er in Italië iets anders aan toe dan in Nederland. Een van de zaken die wel hetzelfde is, is het contact opnemen met een makelaar. Een Italiaanse makelaar helpt bij de verkoop van het huis, maar heeft ook de plicht om de koper te helpen. Dit verschilt met het kopen van een huis in Nederland, daar worden bijna altijd twee aparte partijen ingeschakeld.

  Nog een groot verschil is dat Italiaanse makelaars van beide partijen een courtage krijgen. Gemiddeld ligt de totale courtage op de 6 procent en in sommige gevallen nog iets hoger.

  Tip: Maak afspraken over de betaling van de courtage en leg dit schriftelijk vast met de verkopende partij.

  Hoe werkt het kopen van een huis in Italië?

  Heeft u een mooi huis gevonden? Dan begint de onderhandeling. Over het algemeen wordt wel aangeraden een Italiaanse makelaar in te schakelen, tenzij u de taal goed beheerst en de wetten en regels goed kent.

  Zodra u zeker weet dat u het huis van uw dromen gevonden hebt, kunt u een bod uitbrengen. In Italië doet men dit schriftelijk. Na het uitbrengen van het bod, is er geen weg meer terug. Als de verkopende partij uw bod accepteert, dan moet de koop, zoals in het bod is omschreven, doorgaan.

  Let op: Tijdens het kopen van een huis in Italië, is belangrijk dat u een fiscale code in uw bezit heeft. Dit is te vergelijken met het Burgerservicenummer, zoals we dat in Nederland kennen. De fiscale code kunt u aanvragen bij de Italiaanse belastingdienst of via het Italiaanse consulaat in Nederland. Zonder deze code wordt het koopcontract niet geaccepteerd.

  Ik wil een vakantiehuis in Italië kopen om te verhuren, waar moet ik op letten?

  Soms wordt er in het koopcontract opgenomen dat u het vakantiehuis in Italië alleen mag verhuren via het makelaarskantoor of een bekende agency. Mocht u erover nadenken om uw huis te verhuren, denk dan goed na of u dit zelf wilt regelen of dit via een derde partij doet.

  Volg ons

  Wanneer u voor Urgent Vertalen kiest, dan bent u ervan verzekerd dat;

  Bekijk onze diensten

  Bent u van plan om te emigreren naar Italië?

  Emigreren naar Italië is erg populair onder de Nederlanders en Belgen. Een van de voordelen die vaak wordt genoemd, is de afstand. Italië ligt niet heel ver van Nederland vandaan, dus het is makkelijk om familie en vrienden nog regelmatig te blijven zien. Bij emigreren komt veel kijken en er komt ook veel op u af, daarom een handige checklist om u te helpen:

  • Het allerbelangrijkste wat u nodig heeft, is een verblijfsvergunning. Zonder verblijfsvergunning kunt u niet in Italië wonen, of werken.
  • Zorg ervoor dat uw paspoort bij aankomst minimaal 6 maanden geldig is. Het komt weleens voor dat overheidsinstanties alleen paspoorten toelaten die 6 maanden, of langer, geldig zijn.
  • Denk na of u zich volledig wilt laten uitschrijven in Nederland. Er zijn verschillende redenen om dit wel of niet te doen. Zo heeft het uitschrijven in Nederland invloed op uw zorgverzekering en de belastingdienst. En mocht u erover nadenken om in de toekomst weer terug te komen naar Nederland, dan is het misschien verstandiger om uzelf niet uit te schrijven.
  • Geef uw adreswijziging door, zodat u uw post blijft ontvangen.
  • Vraag de fiscale code aan, zodat u ook uw zorgverzekering om kunt zetten.
  • Laat uw diploma’s en andere belangrijke documenten vertalen door een beëdigd vertaler.
  • Het is niet noodzakelijk, maar wel aan te raden om een Italiaanse bankrekening te openen.

  Wilt u meer weten over uw vertrek naar het buitenland? Bekijk dan eens het artikel over verhuizen naar het buitenland.

  Wat is typisch Italiaans en wat moet ik weten over de cultuur in Italië voor ik vertrek?

  In Italië is familie een heel belangrijk begrip. Op tv wordt wel eens gesproken over ‘la pizza di mamma’, en zo gaat het in Italië ook echt. Het is helemaal niet raar als, vooral de mannen, lang thuis blijven wonen. Hier worden dan ook vaak tradities gevierd, iets waar het leven in Italië om draait. Tradities, zoals Kerstmis en Oud & Nieuw.

  Op oudejaarsavond geven Italianen elkaar linzen, en wordt dit ook veel gegeten. Het eten van linzen is een gebruik, met de gedachte dat het geluk en geld zou moeten brengen. Er wordt over dit gebruik gezegd dat hoe meer men ervan eet, hoe rijker men ervan wordt. Net als in Nederland krijgen moeders, tijdens Moederdag, vaak zelfgemaakte liedjes en gedichten van hun kinderen.

  Daarnaast staat Italië natuurlijk bekend om de koffiecultuur, er zijn dan ook meer dan 150.000 koffiebars te vinden in het land. Italianen zijn erg sociale mensen en houden er ook van om contact te leggen.

  Men neemt uitgebreid de tijd om te eten, dat is een basisprincipe voor Italianen. “Je leeft om te eten, en niet andersom”, zouden Italianen zeggen. ’s Avonds, na het eten, lopen de straten en pleinen dan ook vol met mensen die er nog even op uit gaan om gezellig te kletsen.

  Moet ik mijn documenten van het Nederlands naar het Italiaans laten vertalen?

  Gaat u een huis kopen in Italië? Vergeet de vertaling en legalisatie van uw documenten niet.

  Uw documenten laten vertalen naar het Italiaans
  Als u een huis gaat kopen in Italië, heeft u verschillende documenten nodig vanuit Nederland, zoals de akte van de burgerlijke stand en diploma’s. U kunt deze documenten natuurlijk zelf naar het Italiaans vertalen, maar u kunt ook tijd besparen door uw vertaalwerk uit te besteden aan een professioneel vertaalbureau. Een beëdigd vertaler voor uw documenten
  Helaas kunt u niet alle officiële documenten zelf vertalen. Deze vertaling moet worden verzorgd door een officiële vertaler, oftewel een beëdigd vertaler. Een beëdigd vertaler heeft onder ede een verklaring afgelegd om alles 1-op-1 te vertalen. Dit garandeert dat de inhoud van uw documenten juist is vertaald en geldig is in Italië. De legalisatie van uw documenten
  Niet alle Nederlandse documenten zijn zomaar rechtsgeldig in Italië. Er zijn verschillende instanties die om uw documenten kunnen vragen, die u dan uiteraard moet kunnen tonen. Zorg er daarom voor dat uw documenten gelegaliseerd zijn. U kunt denken aan een akte van de burgerlijke stand en een diplomabeschrijving met uitleg over uw diploma’s.

  Plaats een reactie