Spaanse taal in Spaanstalige landen
De geschiedenis van het Spaans

Het Spaans is één van de meest gesproken talen ter wereld. Er wordt geschat dat er wereldwijd 417 miljoen mensen Spaans spreken, vooral in Latijns-Amerika, 350 miljoen.

Volgens een telling uit 2000 wordt in de Verenigde Staten door ongeveer 28,1 miljoen mensen van vijf jaar en ouder thuis Spaans gesproken.

De eerste Spaanse teksten

De eerste teksten in het Spaans dateren uit de 9e eeuw. Eén van de oudste lange teksten in het Spaans is het "Cantar de mio Cid", een Spaans heldendicht, uit de 12e eeuw. In 1492 werd het eerste woordenboek geschreven.

Ook in 1492 ontdekte Christoffel Columbus Amerika. Dit heeft er mede voor gezorgd dat vanaf die tijd de Spaanse taal werd verspreid als wereldtaal

De Spaanse taal en bevolking

Spanje kent meer dan 41 miljoen inwoners. Spanje is dan ook één van de grootste landen van Europa.

Door de grote oppervlakte van het land heeft Spanje een lagere bevolkingsdichtheid dan vele andere staten binnen de Europese Unie. De bevolkingsdichtheid in Spanje is ongeveer 82 inwoners per één vierkante kilometer.

Er zijn gebieden binnen Spanje die erg druk bevolkt zijn en er zijn ook lang gestrekte weides die niet of nauwelijks zijn bewoond.

In en rond Madrid wonen circa 625 inwoners per vierkante kilometer. Door de tegenwoordige industrialisering ziet men dat steeds meer mensen vanuit de kleine steden in het binnenland van Spanje richting de kustgebieden verhuizen. Een kwart van de bevolking woont in het binnenland en drie kwart woont in de kustgebieden van Spanje.

Bevolkingsgroepen in Spanje

Castilianen

0%

Catalanen

0%

Galiciers

0%

Basken

0%

Zigeuners

0%

Volg ons

De Spaanse taal, na het Chinees de meest gesproken taal wereldwijd

Spaans is een Romaanse taal en na het Chinees de meest gesproken taal wereldwijd. Voor 406 miljoen mensen is Spaans de moedertaal, terwijl nog eens 180 miljoen mensen Spaans als tweede taal spreken.

De meeste sprekers vindt je in Latijns-Amerika.

De historische oorsprong van de Spaanse taal ligt echter in Spanje.

0

miljoen

Voor 406 miljoen mensen is Spaans de moedertaal

0

miljoen

180 miljoen mensen spreken Spaans als tweede taal

De geschiedenis van de Spaanse taal

De Romeinen bestuurden 700 jaar lang het Iberische schiereiland. Onder invloed van het Keltiberisch, Baskisch, Visigotisch en het Arabisch heeft de taal zich uit het Latijn ontwikkeld. Door politieke verbrokkeling ontstonden verschillende verwante talen, zoals het Portugees en het Galicisch; zij bestaan nu nog steeds.

De Hispanidad zijn de landen waar tegenwoordig nog Spaans wordt gesproken. Dit kunnen landen zijn waar het Spaans de officiële taal is, maar het kunnen ook landen zijn met het Spaans als tweede of derde taal.

Hispanofonie

In de 17e eeuw onderging het Spaans een aantal klankverschuivingen. Echter bereikte dit niet het Latijns-Amerikaanse Spaans en daarom staat het Latijns-Amerikaans dichter bij het Spaans van 1492, dan dat van nu.

Het huidige standaard Spaans is grotendeels afkomstig van het dialect uit de omgeving van Toledo.

Doordat sinds 1714 verschillende Spaanse alleenheersers de sprekers van andere talen vervolgden, zijn gaandeweg deze talen verdwenen.

De dictator Francisco Franco (zelf een Galicier) liet anderstalige bibliotheken platbranden en liet de Guardia Civil de mensen die anders spraken beboeten. Sinds 1975, na de dood van Franco en met het herstel van de democratie in het land, hebben de andere Spaanse talen, het Catalaans, Galicisch en Baskisch, opnieuw een officieel grondwettelijk statuut gekregen.

Heeft u een vraag voor ons?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

Spaanstalige landen

Spaanse-taal-landen

De landen hieronder genoemd spreken Spaans als officiële taal: Mexico, Colombia, Spanje, Argentinië, Peru, Venezuela, Chili, Guatemala, Ecuador, Cuba, Bolivia, Dominicaanse Republiek, Honduras, Paraguay, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Puerto Rico, Uruguay, Panama en Equatoriaal-Guinea. Dit laatst genoemde land is het enige Afrikaans land dat Spaanstalig is.

In de Verenigde Staten leven ongeveer 40 miljoen Spaanssprekenden. Meestal zijn dit immigranten of mensen die afstammen van de Spaans-Mexicaanse bevolking die in het zuidwesten van de Verenigde Staten leefden toen dit door de Amerikanen werd veroverd.

Het Spaans wordt ook gesproken door grote gemeenschappen in Brazilië, Belize, Guyana, de Filipijnen, Marokko, de Westelijke Sahara en de Nederlandse Antillen. Echter in deze landen is het Spaans geen officiële taal. Zo ook niet in Andorra en Gibraltar.

Een Spaanse vertaling nodig?

Bent u op zoek naar een Spaans vertaalbureau, die uw tekst of document kan vertalen vanuit of naar het Spaans? Neem contact met ons op of volg ons op Facebook of Twitter. Hier houden we u op de hoogte over alles op het gebied van talen, emigreren, taalontwikkeling en meer.

Laat een reactie achter