• *ISO 9001, ISO 17100 en ISO 27001 gecertificeerd

 • Een zakenreis naar Duitsland plannen? Houdt u rekening met de etiquette

  Als je iets doet, doe het dan goed. Een ongeschreven regel waar Duitsland massaal naar leeft. Dit bleek de afgelopen weken andermaal tijdens het jaarlijkse Oktoberfeest. 6,3 miljoen bezoekers en 7,5 miljoen liter bier later mag de lederhosen weer worden ingeruild voor het nette kostuum.

  Gaat u binnenkort zakendoen met onze oosterburen? Laat dit blog er dan voor zorgen dat u alle valkuilen ruimschoots weet te omzeilen en maak een onuitwisbare indruk op uw potentiële partners.

  Hiërarchie

  Houdt er rekening mee dat men in Duitsland veel waarde hecht aan hiërarchische verschillen. Een eerste contactmoment zal altijd kort en bondig zijn. Wanneer iemand in Duitsland over een titel beschikt is het tevens gebruikelijk deze te benoemen. Ben er wel scherp op dat u de juiste titel weet te benoemen. Aan deze verkregen academische titels wordt veel waarde gehecht in het zakenleven.

  Iemand bij zijn of haar voornaam aanspreken kan en mag alleen wanneer diegene hier specifieke toestemming voor geeft. Daarnaast is het bespreken van privézaken te allen tijde uit den boze om de benoemde hiërarchie in stand te kunnen houden.

  Zakelijke gewoontes

  Formele kleding hoort bij een zakelijke ontmoeting als gasgeven bij de Duitse autobahn. Men ziet het als vanzelfsprekend en neemt hier zonder enige moeite een conservatieve houding in aan. Laat dit u niet direct afschrikken. Een goede voorbereiding is key op dat vlak. Organiseert u een zakelijke lunch? Weet dan dat men er de voorkeur aan geeft deze warm te nuttigen.

  Relatiegeschenken

  Het aanbieden, dan wel uitwisselen van grote relatiegeschenken is zeer ongebruikelijk. Kleine presentjes daarentegen missen hun uitwerking zelden. Bewapen uzelf vooral met een berg drop of een stapel stroopwafels. De kans is nihil dat dit zijn uitwerking zal missen.

  Duitse pünktlichkeit

  Binnen alle benoemde aandachtspunten vormt de Duitse Pünktlichkeit de belangrijkste rode draad. Niet alleen worden de afspraken ver vooruit ingepland, wie te laat komt, staat bovendien direct buitenspel. Zakelijke meetings worden veelvuldig in de ochtend ingepland. Dit om te voorkomen dat er veel onverwachte zaken tussendoor fietsen op de dag zelf.

  Taal & communicatie

  Bij vrijwel alle midden- en kleinbedrijven in Duitsland communiceert men op dagelijkse basis in hun eigen taal. Rekening houdend met de allereerste zinnen binnen dit blog, is men vaak schuchter in het volledig doorvoeren van de Engelse taal binnen de organisatie. Men weet het bijzonder te waarderen wanneer buitenlandse partners de moeite doen om in het Duits te communiceren. Echter kunnen schriftelijke taalfouten in iedere vorm van correspondentie niet door de beugel. Voor minder dan een vlekkeloze communicatie doet men het niet.

  Een laatste tip van onze kant: Misschien is het verstandig om de recente 3-0 zege in de Johan Cruijff Arena op Die Manschaft nog even te mijden.

  Staat u te popelen om een verpletterende indruk achter te laten bij uw potentiële Duitse zakenpartners? Bekijk dan eens wat wij op het gebied van Duitse vertalingen voor u kunnen betekenen.

  Plaats een reactie