Duitsland is een van de grootste landen in Europa en met meer dan 82 miljoen inwoners een van de dichtstbevolkte landen van de Europese Unie. Duitsland biedt veel voordelen, waardoor een verhuizing aantrekkelijk kan zijn. Denk hierbij aan beter betaalbare woningen, meer ruimte in woonwijken of wellicht bent u dol op wintersport en wilt u dichtbij een skigebied wonen. Ondanks dat Duitsland ons buurland is, spreken we wel nog steeds over een emigratie als u er zou willen wonen.
Bij een emigratie komen veel zaken kijken, zoals het regelen van een woning, werk en noodzakelijke documenten. Om uw emigratie naar Duitsland zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben wij het een en ander voor u op een rijtje gezet. Ontdek alle zaken waar u op moet letten om alles soepel te laten verlopen, zodat u niet voor verassingen komt te staan.
Wonen in Duitsland, waar let u op?
Wanneer u uit de Europese Unie komt en u wilt werken en wonen in Duitsland, heeft u niet veel meer nodig dan een geldig identiteitsbewijs. Mocht u emigreren vanuit een land buiten de Europese Unie, dan is dit een stuk moeilijker. Denk dan bijvoorbeeld aan het van te voren moeten aanvragen van een verblijfsvergunning.
Voor het wonen in Duitsland, kunt u zich inschrijven bij een desbetreffende gemeente. Het is verstandig om een bewijs van inkomen mee te nemen, zodat men kan zien dat u in eigen levensonderhoud kunt voorzien.
Het kopen van een huis in Duitsland
U kunt ervoor kiezen om te gaan huren, maar het kopen van een huis heeft vaak toch de voorkeur. In Duitsland liggen de woning- en grondprijzen gemiddeld een stuk lager dan in Nederland. U krijgt meer voor uw geld.
Als u een huis gaat kopen in Duitsland is het verplicht om dit onder toeziend oog van een notaris te doen. Een notaris voert de wettelijke werkzaamheden en verplichtingen uit. Het is niet verplicht om een makelaar in handen te nemen, maar vaak wel aan te raden.
Het vinden van een huis gaat eigenlijk net zoals in Nederland. U kunt online op zoek gaan naar huizen in Duitsland of in de Duitse zaterdagkrant kijken naar het woningaanbod. Tot slot kunt u nog langs een bank rijden, omdat banken in Duitsland onroerend goed aan kunnen bieden.
Verschillen tussen het kopen van een huis in Duitsland of in Nederland
- In Nederland wordt vaak gesproken over een vraagprijs. Bij het kopen van een huis in Nederland wordt op een huis geboden, waarbij het bedrag lager kan liggen dan de vraagprijs is. In Duitsland is dit niet gebruikelijk om te doen, de prijs van een huis staat meestal vast. In sommigen gevallen kunt u proberen te onderhandelen, dit is wanneer er VHB (verhandlungsbasis) of VH (verhandelbar) staat.
- In Duitsland betaalt u minder belasting aan de gemeente dan in Nederland.
- In Nederland wordt vrijwel altijd een voorlopig koopcontract getekend. In Duitsland gebeurt dit bijna nooit. Een voorlopig koopcontract is niet wettelijk bindend en geeft geen garantie. Het is dus belangrijk dat u nooit een overhaaste beslissing neemt. Heeft u het contract getekend, dan kunt u er niet makkelijk onderuit.
Verschillen tussen het wonen in Duitsland en in Nederland
Over het algemeen zou u kunnen zeggen dat het leven in Duitsland goedkoper is dan in Nederland. De grootste verschillen voor u op een rijtje:
- Het autorijden is in Duitsland goedkoper. De brandstof is goedkoper, en de wegenbelasting ligt lager.
- De gezondheidszorg is in Duitsland ontzettend goed geregeld. Er zijn vrijwel geen wachttijden en er is over het algemeen meer tijd voor de patiënten. In Duitsland kennen ze nog een ziektekostenverzekering van de staat, hier valt u automatisch onder als u minder dan een bepaald bedrag verdient.
Werken in Duitsland – hoe vindt u een baan?
Het vinden van een baan in Duitsland gaat redelijk hetzelfde als in Nederland. Het online zoeken naar werk, is heel populair. Al worden er nog steeds veel banen aangeboden in kranten en via uitzendbureaus. Daarnaast maakt u in Duitsland, net als in Nederland, kans op een uitnodiging als u een open sollicitatie verstuurd.
Wilt u meer weten over het werken in Duitsland en de Duitse werkcultuur? Bekijk dan eens dit artikel.
De Duitse werkcultuur
De Duitse cultuur is anders dan de Nederlandse. Over het algemeen zijn Duitsers heel stipt, ze hebben liever dat u 10 minuten te vroeg bent dan 1 minuut te laat.
De grootste verschillen zijn merkbaar op de werkvloer. Naast het op tijd komen, vinden Duitsers het belangrijk om werk en privé zo veel mogelijk gescheiden te houden. U zult ook merken dat er vrijwel nooit over de thuissituatie wordt gepraat op het werk. In Nederland willen we nog wel eens een grapje maken tussendoor of bij het starten van een gesprek. In Duitsland kunt u dat beter niet doen, het maken van grapjes wordt niet echt gewaardeerd. Daarnaast wordt het als ‘niet netjes’ ervaren als u zomaar iemand met ‘je’ aanspreekt.
Is het verstandig mijn documenten te laten vertalen?
Jazeker, als u eenmaal de keuze heeft gemaakt om te gaan wonen en werken in Duitsland is het verstandig om een aantal documenten (beëdigd) te laten vertalen. Voor enkele documenten is het verplicht een vertaling aan te leveren. Denk hierbij aan arbeidsovereenkomsten, geboorteaktes en het welbekende verklaringen omtrent gedrag formulier.
Het is wel zo makkelijk om uw hypotheekaktes en andere overeenkomsten te laten vertalen door een Duits vertaalbureau, zodat u zeker weet waarvoor u tekent. Als u een eigen bedrijf heeft, kunt u eventueel ook uw website laten vertalen.
Het vertalen van officiële documenten is alleen mogelijk met behulp van een legalisatie. In het geval van Duitsland volstaat een Apostille, maar zonder Apostille zijn uw documenten niet geldig. De zogeheten apostille is een standaard verklaring in de vorm van een stempel. Deze stempel vervangt een omslachtige legalisatieprocedure en kan alleen gebruikt worden voor vertalingen die bestemd zijn voor landen die hier een verdrag voor ondertekend hebben.