• *ISO 9001, ISO 17100 en ISO 27001 gecertificeerd

 • U gaat werken in Duitsland?
  Houd rekening met de Duitse cultuur

  De economie in Duitsland is de grootste economie van Europa en staat in de top 4 van de wereld. Meer dan 45.000 buitenlandse bedrijven doen zaken in Duitsland, en er werken meer dan drie miljoen mensen voor deze bedrijven. Bijna een op de vier banen in Duitsland zijn afhankelijk van de buitenlandse bedrijven.

  Duitsland is het meest bevolkte land van de Europese Unie, en dankzij de 82 miljoen inwoners, biedt het land grote kansen voor buitenlandse bedrijven. De kans om succesvol te worden in Duitsland is groot! Benieuwd hoe u succesvol kan worden in Duitsland en waar u rekening mee moet houden? Lees het in dit artikel.

  Het verschil tussen Duitse en Nederlandse bedrijven

  Gaat u zaken doen in Duitsland, maar weet u onvoldoende over de bedrijfscultuur? Dan is het erg riskant om van start te gaan. De culturele waarden van de Duitse bedrijfscultuur worden op basis van het economisch succes meegenomen. Het is dus belangrijk dat u het een en ander weet van de bedrijfscultuur. De Duitse bedrijfscultuur wordt gekenmerkt door een aantal belangrijke punten.

  Wanneer u uw bedrijf gaat presenteren, is het van belang om de inhoud van de presentaties in de Duitse taal te leren. Onze oosterburen vinden het uiteindelijke resultaat (de hoogste kwaliteit) erg belangrijk. Daarnaast is het goed om te weten welke eigenschappen de inwoners van Duitsland hebben en wat van u verwacht wordt.

  De inwoners van Duitsland zijn…

  …Direct met communiceren

  Duitsers hebben de neiging om zeer direct te zijn in hun communicatie, wat betekent dat zij hun mening openlijk en duidelijk geven, en van u hetzelfde verwachten. Humor wordt door de meeste Duitse bedrijven niet gewaardeerd, daarom komt het ook zelden voor. Het gebruik ervan wordt ook als ongepast en onprofessioneel ervaren. In Duitsland worden werk en privé totaal van elkaar gescheiden.

  …Accuraat

  Duitsers zijn erg nauwkeurig met hun werkzaamheden, omdat het resultaat telt van de hoogste kwaliteit moet zijn. Onze oosterburen willen alles uit hun werk halen en hogerop komen.

  …Gehecht aan hiërarchie

  De Duitse bedrijfscultuur hecht ook veel waarde aan hiërarchie. Iedereen heeft zijn eigen rol en het is opgebouwd op basis van verdiensten en de hoogste posities in het bedrijf.

  Een afspraak met een zakenrelatie – Wat mag wel en niet binnen Duitse bedrijven?

  De eerste indruk is erg belangrijk bij een vergadering. Kom daarom altijd met feiten en/of grafieken. Bereid uzelf dus goed voor! Wanneer u een afspraak heeft is het van belang om ruim op tijd te komen.

  U dient uw gastheer een stevige handdruk te geven bij de ontmoeting en afscheid. In het Duitse bedrijfsleven is tutoyeren echt een no go. Het beste is om uw zakenrelatie met ‘Sie’ aan te spreken. Ook is het belangrijk om de gesprekken met uw zakenrelatie formeel te houden. U kunt
  natuurlijk wel het ijs breken door het over een aantal onderwerpen te hebben.

  Voorbeelden van onderwerpen waar u het over kunt hebben, zijn…

  • Sporten, met name voetbal, fietsen, skiën, tennis en wandelen;
  • Elk onderwerp met betrekking tot reizen;
  • Bier is altijd een goed gespreksonderwerp. Duitsland is een van de beste bierproducenten ter wereld;
  • Eten en de verschillende Duitse gerechten, evenals Duitse wijnen. Veel van de witte wijnen, zoals Riesling uit de Elzas, zijn wereldwijd beroemd;
  • Architectuur, de vooruitstrevende Duitse steden, landschap, natuur en de schilderachtige landhuizen op het platteland.

  Voorbeelden van onderwerpen waar u het beter niet over kunt hebben, zijn…

  • Alles gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog of de Holocaust;
  • Persoonlijke vragen, totdat de relatie beter is vastgesteld;
  • Werk en gezinsleven worden meestal gescheiden gehouden;
  • Huidige gebeurtenissen en politiek, tenzij je echt weet waar je het over hebt, omdat het op wereldwijde basis betrekking heeft;
  • Duitsland heeft een zeer trotse cultuur, dus vermijd kritiek op alles wat betrekking heeft op Duitsland of de inwoners van Duitsland.

  Laat uw documenten beëdigd vertalen van het Nederlands naar het Duits

  Als u eenmaal de keuze gemaakt heeft om te gaan werken in Duitsland, moet u een aantal documenten beëdigd laten vertalen van het Nederlands naar het Duits. Denk bijvoorbeeld aan een oprichtingsakte, arbeidsovereenkomst, samenwerkingsovereenkomst, Kamer van Koophandel documentatie, bankafschriften paspoort, geboorteaktes, Verklaring omtrent gedrag en eventueel ook uw website.

  Uw website hoeft natuurlijk niet beëdigd vertaald te worden, maar wilt u kans maken bij onze oosterburen? Dan is het wel van groot belang dat uw website in de Duitse taal is opgesteld. Voor het vertalen van uw website van het Nederlands naar het Duits, biedt Vertaalbureau Urgent Vertalen u de helpende hand. Uw website krijgt een perfecte vertaling door een Duits vertaalbureau en u bespaart een hoop tijd en moeite.

  Hoe gaat het proces verder na het beëdigd vertalen?

  U gaat in Duitsland ondernemen, dan is het erg belangrijk dat uw documentatie naar de Duitse taal wordt vertaald en daarna gelegaliseerd. Na het beëdigd vertalen en legaliseren van de documentatie, zijn uw documenten rechtsgeldig conform wetgeving in Duitsland.

  Vertaalbureau Urgent Vertalen kan de vertaling en legalisatie van uw documenten voor u regelen. U bespaart dan veel tijd en u weet zeker dat alles op de juiste manier wordt geregeld.

  Vragen of meer weten over Emigreren, talen of vertalingen?

  Neem contact met ons op of volg ons op Facebook of Twitter. Hier houden we u op de hoogte over alles op het gebied van talen, emigreren, taalontwikkeling en meer.

  Plaats een reactie