• *ISO 9001, ISO 17100 en ISO 27001 gecertificeerd

 • Klaar om te emigreren naar Oostenrijk van A tot Z
  Hier krijgt u mee te maken met het verhuizen naar Oostenrijk

  Het is een dappere keuze die de laatste jaren onder Nederlanders steeds populairder blijkt: Besluiten om te gaan wonen en werken in het buitenland. Waar men het avontuur vaak aan de andere kant van de wereld zoekt, kan dit een stuk dichterbij. Hoe? Hoor ik u denken. Door te emigreren naar Oostenrijk. Speelt u met de gedachte om de stoute schoenen aan te trekken? Ontdek in dit blog alle antwoorden op de vraag wat u dient te regelen voor een vlekkeloze verhuizing naar Oostenrijk of download direct een handige checklist.

  Lees verder Checklist downloaden

  Het regelen van een verblijfvergunning

  First things first. Waar het aanvragen van een visum voor immigranten uit alle EU-landen geen directe verplichting is, blijft het verstandig om deze voor vertrek toch in orde te maken. Zonder visum mag een verblijf in Oostenrijk namelijk maximaal 90 dagen in beslag nemen. Tijdens het aanvragen van een verblijfsvergunning dient u aan te tonen over voldoende financiële middelen te beschikken om er voor langere tijd rond te kunnen komen. Het papiertje zelf staat lokaal bekend als een Niederlassungnachweis. Lever ingevulde aanvraagformulieren handmatig in bij de Oostenrijkse ambassade om er zeker van te zijn dat ze uw aanvraag tijdig in behandeling nemen. Met een identificatiedocument en duidelijke pasfoto’s, zijn uw vingerafdrukken nodig voor goedkeuring. De kosten voor een verblijfsvergunning schommelen tussen de €75.- en €130.-. Met een vast dienstverband bent u in Oostenrijk direct verzekerd van een verblijfsvergunning voor een duur van 5 jaar.

  Het proces rondom het kopen van een woning

  Trekt de drukte van een grote stad als Wenen of Salzburg u aan, of gaat u voor een rustiek dorpje in de natuur? Ongeacht uw voorkeur, het vinden van een fijne woning vormt een belangrijk aspect voor u daadwerkelijk kunt verhuizen naar Oostenrijk. Gelijk aan een zoektocht in Nederland gaat u bij het kopen van een woning niet over 1 nacht ijs. Het internet vormt de grootste bron om op zoek te gaan naar geschikte woningen. Al is het inschakelen van een lokale verkoper financieel voordeliger. Zij beschikken over relevante kennis over de omgeving. Het aankoopproces van een lokale woning verloopt in 5 gebruikelijke stappen. Te weten;

  • Het vinden van een geschikte woning;
  • Het doen van een aanbetaling. Zo’n 10 tot 15% van het totaalbedrag;
  • De verkoper krijgt een deadline opgelegd om alle randzaken af te handelen;
  • Het restbedrag wordt voldaan wanneer de financiering rond is en de gestelde deadline in zicht komt;
  • Het eigendomsbewijs van de woning wordt door het Oostenrijks recht overgedragen.

  Reken aan het eind van dit traject, dat gemiddeld zo’n 4 maanden in beslag neemt, altijd op onvoorziene kosten om niet onverwachts voor het blok te komen te staan. Is uw missie geslaagd? Laat de koopakte dan beëdigd vertalen en ben ook andere vervelende verrassingen te slim af.

  Uw zorgverzekering omzetten

  Op het gebied van gezondheidszorg gaat het er in Oostenrijk iets anders aan toe dan in het vertrouwde Nederland. Wanneer u gaat werken in Oostenrijk bent u automatisch aanvullend verzekerd wanneer het uw zorgverzekering betreft. De gekoppelde premie is inkomensafhankelijk en het hele gezin is meeverzekerd. Zolang ze studeren vervalt deze regel pas vanaf het 29e levensjaar. Iedereen die zich in het systeem registreert ontvangt een groene zorgverzekeringskaart, welke altijd getoond moet kunnen worden. Overige gezinsleden ontvangen een e-card waarop persoonlijke gegevens als het sofinummer en de geboortedatum komen te staan. Deze kaart mag gebruikt worden als document om u te identificeren.

  info

  1850 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.5/10

  Meer info

  Professionele vertaling nodig?

  Heeft u een officiële vertaling nodig en wilt u de garantie dat het goed gebeurt? Als beëdigd vertaalbureau vertalen wij uw document snel en goed. U profiteert altijd van onze niet goed, geld terug garantie, onze snelheid en het feit dat wij gemiddeld 36,8% goedkoper zijn in vergelijking met andere vertaalbureaus.

  Direct aanvragen

  Volg ons

  Wanneer u voor Urgent Vertalen kiest, dan bent u ervan verzekerd dat;

  Bekijk onze diensten

  Het onderwijssysteem in Oostenrijk

  Waar kinderen in Nederland vanaf hun 4e leerplichtig zijn, begint de basisschool in Oostenrijk pas op 6-jarige leeftijd. Tot aan dat moment kunnen ze terecht op de kleuterschool, lokaal bekend als Kindergarten. Niet in iedere stad of regio is evenveel plek en tijdig aanmelden/inschrijven is daarmee verstandig. Tussen het 6e en 10e levensjaar volgt een relatief korte basisschooltijd om vervolgens door te leren op het voortgezet onderwijs.

  Het voortgezet onderwijs wordt in Oostenrijk op diverse niveaus aangeboden. Van lager middelbaar onderwijs en bovenbouw academisch, welke allebei 4 jaar in beslag nemen, tot academisch VO Gymnasium. De laatstbenoemde is in 8 jaar af te ronden en geeft toegang tot het doorstuderen aan een van de nationale universiteiten. Ook het afronden van het 4 jaar durende beroepsonderwijs, voorgegaan door het lager middelbare onderwijs, geeft hier recht op.

  Op het gebied van universiteiten staat Oostenrijk internationaal zeer hoog aangeschreven. Naast het hoge onderwijsniveau maakt het gebrek aan collegegeld en het niet hanteren van een loting dat o.a. de universiteiten van Salzburg, Wenen en Graz er goed opstaan bij nationale en internationale studenten.

  Schat de waarde van diploma’s goed in

  Wenst u in het bezit van een Nederlands diploma een vervolgstudie op te pakken of te gaan werken in Oostenrijk? Houdt er dan rekening mee dat de waarde van uw behaalde diploma’s in dit land anders gewaardeerd kunnen worden. Laat altijd uw belangrijkste en relevante diploma’s vertalen door een professioneel vertaalbureau om ervoor te zorgen dat ze ook in het buitenland bruikbaar zijn en hun waarde behouden. Vraag een Europass Diplomasupplement aan als er al een HBO- of Universitair diploma in het bezit is. Dit geeft inzicht in het niveau, de aard en de inhoud van de reeds afgeronde studie.

  In gereglementeerde beroepen werken in Oostenrijk

  Voor het in Oostenrijk uitoefenen van beroepen die gereglementeerd zijn is toestemming vanuit de lokaal bevoegde autoriteit nodig. Denk aan het praktiseren als o.a. arts of apothekersassistente. Het verkrijgen van toestemming verloopt soepeler wanneer u in het bezit bent van een NCP-verklaring. Deze onderstreept dat u ook in Nederland een gereglementeerd beroep uitoefent.

  Heeft u een vraag voor ons?

  Bericht verzenden

  Bedankt voor uw bericht. We zullen u zo snel mogelijk een antwoord verzenden.

  Lokale pensioenregeling en belastingtarieven

  Gelijk aan ieder EU-land heeft u in Oostenrijk tijdens uw dienstjaren de mogelijkheid om een pensioen op te bouwen. Heeft u in meerdere landen gewerkt, dan is de kans groot dat er in meerdere landen pensioen is opgebouwd. Vraag uw pensioen altijd aan bij de betreffende instantie in het land waar u op dat moment woonachtig bent. Het standaard ouderdomspensioen (Altersrente) ligt in Oostenrijk voor vrouwen op 60 jaar en voor mannen op 65 jaar. Vervroegd met pensioen gaan behoort voor mannen tot de mogelijkheden vanaf het 62e levensjaar, mits er 40 verzekerde jaren aan voorafgegaan zijn. Voor vrouwen is dit niet beschikbaar aangezien de algehele pensioenleeftijd lager ligt.

  Iedereen die langer dan 6 maanden in Oostenrijk verblijft ontkomt er ook hier niet aan. Het betalen van belasting over het inkomen. 1 ding minder om aan te wennen is het progressieve belastingsysteem dat men in Oostenrijk gehanteerd. De diverse schalen zijn als volgt ingedeeld:

   

  Van Tot Belastingtarief
  0 10.999,- 0%
  11.000,- 25.000,- 36,5%
  25.001,- 59.999,- 43,2%
  60.000,- 50%
   
  Het btw-tarief ligt in Oostenrijk standaard op 20%. Wie goederen als medicijnen, voedsel, landbouwproducten of boeken aanschaft draagt hierover slechts 5% belasting af.

  Een auto importeren in Oostenrijk

  Beschikt u in Nederland over 1 of meerdere auto’s? Het is toegestaan om deze vanuit Nederland mee te nemen, mits u aan de importkosten voldoet. De hoogte van dit bedrag hangt van een drietal factoren: het verbruik, de mate van CO2-uitstoot en de huidige dagwaarde. Ga uit van een totaalbedrag dat fluctueert tussen de 10- en 20% van het totale aankoopbedrag. Heeft u overal aan voldaan en zitten de eerste veilige kilometers in uw nieuwe thuisland erop? Vergeet dan niet om binnen een maand tijd uw nummerbord aan te laten passen naar een Oostenrijkse nummerplaat. Zeker een aanrader gezien de aanzienlijk lager uitvallende autoverzekering. Het omwisselen van uw rijbewijs vraagt over het algemeen om iets minder haast. Dit is enkel nodig wanneer de huidige uitgave verloopt.

  Regelgeving rondom het meenemen van huisdieren naar Oostenrijk

  Er bestaat een goede kans dat een huisdier onderdeel uitmaakt van uw gezinsleven. Om ervoor te zorgen dat uw trouwe huisgenoot ook zonder problemen de grote oversteek mag maken gelden er een aantal strikte regels. Betreft het een hond, kat of fret? Dan schrijven ze voor dat het dier;

  • Een verplichte identificatiechip draagt;
  • Over een EU-dierenpaspoort beschikt;
  • Ingeënt is tegen hondsdolheid. Ook bekend als Rabiës.

  Vaccinatie tegen hondsdolheid is niet nodig wanneer voor dieren jonger dan 3 maanden. Een prik tegen rabiës is wel nodig als 1 of meerdere pups tussen de 12 en 16 weken oud zijn. Denk in beide gevallen aan een door de eigenaar getekende, verklaring die onderstreept dat geen van de dieren recent in aanraking is gekomen met een ander besmet dier. Voor het aantal huisdieren dat u mee mag nemen staat een maximum van 5 stuks. Alleen een moeder met 5 pups of meer vallen onder de uitzonderingsregel. Neemt u uw hond mee in het openbaar vervoer? Vergeet het dier volgens goed Oostenrijks gebruik dan niet te voorzien van een muilkorf.

  Laat uw documenten vertalen om met een gerust hart te emigreren naar Oostenrijk

  De rustgevende omgeving, vele meters sneeuw, het lekkere eten en de vriendelijke bevolking. Ongeacht wat voor u de belangrijkste is, redenen te over om te bedenken waarom verhuizen naar Oostenrijk al uw dromen waar maakt.

  Vormt de Duitse, Hongaarse of de Sloveense taal in deze fase nog een laatste struikelblok of bent u op zoek naar een beëdigde vertaling voor uw documenten? Reken dan op de vertaaldiensten van Urgent Vertalen den Haag en onze vertaal adviseurs.

  Bel naar 070-7785830, neem contact op of volg ons op Facebook of Twitter. Hier houden we u op de hoogte over alles op het gebied van talen, emigreren, taalontwikkeling en meer.

  Plaats een reactie